Προσπάθεια εξωστρέφειας των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών

Οι παρατηρούμενες μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων των πόλεων λόγω της διογκούμενης ανησυχίας την τελευταία δεκαετία από τα σκάνδαλα με μεταλλαγμένα ή γενετικώς βελτιωμένα τρόφιμα, φαίνεται να αντιστρέφουν το συγκριτικό μειονέκτημα των μικρών παραγωγών σε πλεονέκτημα, αφού όντας ευέλικτοι και με όπλα την ποιότητα και την παράδοση μπορούν να δώσουν λύση στις παραπάνω ανησυχίες.

Προϊόντα Δικτύου Τροφίμων & Ποτών Ν. Καρδίτσας. Επώνυμα, Γευστικά, Υγιεινά, Παραδοσιακά.
Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας.

Από εμάς εξαρτάται αν την επόμενη φορά που θα καταναλώσουμε κάποιο τρόφιμο θα κάνουμε καλό στον ευατό μας ή θα τον βλάψουμε - δυστυχώς - για μια ακόμη φορά.

Ιστορικό δημιουργίας του Δικτύου Τροφίμων & Ποτών Νομού Καρδίτσας.

Η δημιουργία του Δικτύου Τροφίμων και Ποτών Ν. Καρδίτσας είναι ακόμη μια προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου για την προώθηση, την υποστήριξη και την εξεύρεση σημαντικών αγορών για τα προϊόντα που παράγονται από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις του Νομού μας.

Ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο της μεταποίησης στην Ευρωπαική Ενωση. Ο κλάδος εμφανίζει μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, η οποία όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις προβλέπεται να συνεχιστεί.

Αντίστοιχα ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί ένα από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και της ελληνικής μεταποίησης. Αντιστοιχεί στο 25% του κύκλου εργασιών, στο 24% της απασχόλησης, στο 25% του συνολικού επενδυμένου κεφαλαίου και σχεδόν στο 25% της προστιθέμενης αξίας. Ο τζίρος των εταιριών του κλάδου αντιστοιχεί με το 33% του συνολικού τζίρου των εταιριών της Θεσσαλίας. Άνω του 42% των εξαγωγών προερχόμενες από Θεσσαλία αφορούν τρόφιμα.

Σε μια εποχή που τόσος λόγος γίνεται για τη "Μεσογειακή διατροφή", τα προϊόντα μας τα οποία αποδεδειγμένα έχουν εξαιρετική ποιότητα, μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν και ν' αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το δίκτυο που σας παρουσιάζεται δημιουργήθηκε με αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μεταποιητικές επιχειρήσεις του Νομού ενώνονται, γίνονται μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχείρησεων τους. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματικά αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Αντιλήφθηκαν ότι ο ανταγωνισμός δεν είναι μεταξύ τους. Οι πραγματικοί ανταγωνιστές τους είναι έξω από το Νομό μας. Η χάραξη κοινής στρατηγικής θα τους δώσει ώθηση και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των ενεργειών τους.

Για καλύτερα ή για χειρότερα, στην Καρδίτσα μας αρέσει να μοιραζόμαστε άναρχα το φαϊ μας. ¨Εχουμε συνηθίσει στους μεζέδες από όπου τσιμπλογούμε όλοι μαζί και γι΄αυτό ενθουσιαζόμαστε με τους μπουφέδες σε γάμους και βαφτίσια. Δεν υπάρχει καμία γαστρονομική πειθαρχία.
" Ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης. Σημαντικό πλεονέκτημα των τοπικών επιχειρήσεων αποτελεί η μεγάλη ποικιλία και η εξαιρετική ποιότητα αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, η καλή φήμη των τοπικών προϊόντων και το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου διακρίνονται για τον σεβασμό στην ποιότητα και στην τήρηση των παραδοσιακών συνταγών παραγωγής. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματικά αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας. Το Επιμελητήριο Καρδίτσας στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις αυτές με συνεχείς δράσεις. Άλλωστε πιστεύω όλων μας είναι <Η ισχύς εν τη ενώσει> και με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε την ανταπόκριση των καταναλωτών. Είμαστε σίγουροι ότι το μέλλον θα δικαιώσει την προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτών."

Κωνσταντίνος Ψημμένος

τ. Πρόεδρος ΕΒΕ Καρδίτσας

" Τα <τοπικά προϊόντα ποιότητας> αποτελούν τη μοναδική απάντηση για την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα στις εμπορικές προκλήσεις, στον ανταγωνισμό από τα προϊόντα χωρών με χαμηλότερο κόστος παραγωγής αλλά και στις απαιτήσεις των καταναλωτών..."

Αναστάσιος Παλάσκας

τ. Πρόεδρος Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας