Γαστρονομική Ταυτότητα.

Η γαστρονομία της περιοχής αποτελεί ένα κομμάτι της παράδοσής της. Ο τρόπος ζωής των ντόπιων, ο τρόπος εργασίας και οι συνήθειες τους απεικονίζονται στη γαστρονομική τους κουλτούρα που είναι ακόμα και σήμερα σημείο κατατεθέν. Στις ταβέρνες και τα καφενεία της περιοχής μπορεί κανείς να απολαύσει την τοπική κουζίνα. Τις πίτες με τα αμέτρητα λεπτά φύλλα που με μοναδική μαστοριά ανοίγουν οι μαγείρισσες, το γαλοτύρι ακι το τσαλαφούτι και τα υπέροχα φαγητά, μαγειρεμένα σε γάστρα πάνω στα ξύλα.

Το κρασί και το τσίπουρο, αναπόσπαστο συνοδευτικό των τοπικών εδεσμάτων, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη απήχηση ακόμα και έξω από τα όρια της χώρας. Οδηγός στην εξέλιξη αυτή είναι το κρασί "Μαύρο Μεσενικόλα", ένα ξεχωριστό ντόπιο προϊόν, χαρακτηρισμένο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία ως ΟΠΑΠ (ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας). Θα γευτεί ακόμη κανείς, νόστιμα κρέατα και χωριάτικα λουκάνικα, ψητά στη σούβλα ή τη σχάρα σε ανοικτή φωτιά. Άλλες γαστρονομικές προτάσεις της περιοχής αποτελούν οι πέστροφες των νερών του Ταυρωπού, τα όσπρια και οι υπέροχοι τραχανάδες.

Γαι το "κλείσιμο" μιας γευστικής περιήγησης στην γαστρονομία της περιοχής, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γευθεί, φρέσκα φρούτα, μέλι από βουνίσια αγριολούλουδα, λουκούμια, λικέρα καθώς και ντόπια γλυκά του κουταλιού.

Εύκολοι κανόνες για να διαλέγετε το σωστό Κρασί.

Τοπικές γιορτές.

Από παράδοση, κάθε γιορτή στο χωριό όπως και κάθε εκδήλωση, ακόμη και οικογενειακή συνοδευόταν από μια μαγειρική πανδαισία στην οποία συνήθως συμμετείχε όλη η οικογένεια η καιη γειτονιά. τέτοιες γιορτές ήταν η "γουρουνοχαρά", τις ημέρες τωνΧριστουγέννων που έσφαζαν του γουρούνι και έτρωαν ενώ έφτιαχναν τσιγαρίδες και λουκάνικο, τα Ρογκατζάρια την παραμονή των Φώτων, όπου οι μασκαράδες γυρίζουν απο σπίτι σε σπίτι όπου τους κερνάνε τσίπουρο και μεζέδες. Φθινοπωρινή ασχολία που κατέληγε σε γιορτή ήταν και ο Τρύγος, η συγκομιδή και το πάτημα των σταφυλιών, που συνοδευόταν από πολλά τοπικά εδέσματα καθώς και το ψήσιμο του τσίπουρου, το οποίο ήταν συνδεδεμένο με τσιμπούσι και δοκιμή του πρωτοαποσταζόμενου τσίπουρου. Τα κούλουμα, κάθε Καθαρά Δευτέρα, είναι γλέντι με ζωντανή μουσική, φασολάδα και λαγάνα.Αποκορύφωμα όλων των γιορτών είναι τα τοπικά πανηγύρια που συνήθως γίνονται το Δεκαπενταύγουστο και γιορτάζονται με ψητά κρεάτα, ενώ παλαιότερα έβραζαν σε καζάνια όλο το βράδυ της παραμονής μπλουγούρι με γίδιον κρέας και γλεντούσας με ορχήστρες δημοτικής μουσικής.

Οι δημοφιλέστερες γιορτές του νομού είναι :.

 
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ Τουρισμός Ν. Καρδίτσας

δείτε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΑ Προϊόντα Ν. Καρδίτσας

δείτε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ Έντυπα προβολής Ν.Καρδίτσας

δείτε περισσότερα