Η υποστήριξη και η προβολή τοπικών προϊόντων: ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για μια περιοχή

Η χρησιμοποίηση των ντόπιων και των παραδοσιακών προϊόντων στην τοπική κουζίνα μιας περιοχής μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την ανάδειξη των ίδιων των προϊόντων όσο και για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να προβάλλεται η τοπική κουζίνα στα στενά όρια μιας περιοχής, έτσι ώστε να γίνονται γνωστά τα ντόπια προϊόντα και οι παραδοσιακές συνταγές για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων και να ακολουθούνται από τις επόμενες γενιές.

Είναι γεγονός ότι στα ξενοδοχεία από άκρη σε άκρη της Ελλάδας χρησιμοποιούνται τα ίδια ομοιογενή βιομηχανοποιημένα προϊόντα για την παρασκευή των γευμάτων και όχι τα ντόπια προϊόντα και τα εδέσματα που έχουν βάση την τοπική κουζίνα. Στα περισσότερα ξενοδοχεία ή εστιατόρια είναι σπάνιο να δοκιμάσουμε ντόπιο μέλι, σπιτική μαρμελάδα, τσάι του βουνού ή κάποια τοπικά εδέσματα. Στο νομό μας όπου παρασκευάζονται νοστιμότατες χυλοπίτες, δεν θα τις βρείτε εύκολα στα εστιατόρια. Αναγνωρίζουμε βέβαια ότι, για να είναι ένα φαγητό νόστιμο, δεν είναι απαραίτητο να είναι παραδοσιακό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα τοπικά μας προϊόντα. Η χωριάτικη σαλάτα και το σουβλάκι μπορεί να είναι νοστιμότατα, αλλά έχουν γίνει σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και αναρωτιόμαστε αν όλα τα άλλα εδέσματα έχουν ξεχαστεί και παραγνωριστεί.

  Σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, ο αγροτουρισμός συνδέεται με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Τα προϊόντα που παράγονται σε έναν τόπο είναι πολύτιμα, γιατί αποτελούν μέσο προβολής της τοπικής κουζίνας και γενικότερα της περιοχής. Παράλληλα οι επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές- τα χρησιμοποιούν και οι επισκέπτες/πελάτες δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτά. Με αυτή τη συνεργασία και την υποστήριξη ανάμεσα στους παραγωγούς, στις επιχειρήσεις αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους μιας περιοχής αξιοποιούνται τα προϊόντα της -διαφορετικά κινδυνεύει να σταματήσει η παραγωγή τους-, ενισχύεται η οικονομίας της, ενώ παράλληλα διαμορφώνεται μια ζωντανή εικόνα για τη συγκεκριμένη περιοχή.